Skip to main content
News

Kunst & Poëzie Expositie ‘Da-No: Embryology of Inspiration’

By July 8, 2022No Comments

PERSBERICHT:
MEDIA CONTACT:

Marina Kazakova
marinakazakovapr@gmail.com

 

Cultuurdienst Koksijde presenteert
Kunst & Poëzie Expositie ‘Da-No: Embryology of Inspiration’
Door Sara Maino en Marina Kazakova
30 juli – 21 augustus 2022

Vernissage: 19:00, vrijdag 29 juli 2022
Galerie Welnis
Astridplein 6, 8670 Oostduinkerke, Koksijde

 

Intermedia expositie:
Installatie met beeldende- en dichtkunst, live poëzie
Productie 2022
_______________

De expositie vormt een onderdeel van het doctoraatsonderzoek van Marina Kazakova aan LUCA School of Arts / KU Leuven, getiteld ‘Lyric Poem. Een onderzoek naar hoe de unieke kenmerken van lyrische poëzie kunnen vertaald worden naar een audiovisueel medium.

De Cultuurdienst van Koksijde kondigt met trots de tentoonstelling ‘Da-No: Embryology of Inspiration’ aan, een performance-expositie waarin meer dan 80 kunstwerken worden opgevoerd, gecreëerd door Sara Maino (schilderkunst) en Marina Kazakova (poëzie). De expositie is dagelijks geopend van 30 juli tot 21 augustus 2022, van 10u-18u, in Galerie Welnis, Astridplein 6, 8670 Oostduinkerke, Koksijde. De officiële opening met receptie vindt plaats op vrijdag 29 juli om 19:00. Toegang tot de tentoonstelling en receptie is gratis.

De kunstwereld van Koksijde heeft een lange traditie van reflectie over de grote creativiteit en diversiteit van de stad. Elk jaar selecteert een commissie bestaande uit professionals van de Cultuurdienst een reeks werken voor de expositie, via een proces van jurering. Dit resulteert jaarlijks in een reeks tentoonstellingen rond werk van artiesten die in Koksijde gevestigd zijn of uit Koksijde afkomstig zijn.

De expositie ‘Da-No: Embryology of Inspiration’ presenteert de schilderwerken en grafische kunst van Sara Maino, in een dialoog met de poëzie van Marina Kazakova – een reeks werken geproduceerd tussen 2020 en 2022.

De expositie neemt de vorm aan van een kunstinstallatie, die de bezoeker meeneemt op een reflectieve tocht doorheen de vier Elementen. De bezoeker zal volgende Elementen ervaren: 1 Aarde en bomen, groene wortels en ritme; 2 Vuurvogels en strijd, Stravinsky en contrapunt; 3 Acqua armonia; 4 De hemel, en doorzichtigheid vanop een klif.

“The beginning of something”, 2022
Acrylic on canvas
70x60cm, Sara Maino

De titels van deze vier onderdelen verwijzen naar wat men kan zien, voelen en horen, op verschillende zintuiglijke niveaus, in de Galerie: grafisch werk, doek op verschillende soorten hout, gedrukte en akoestische poëzie, en objecten die werden verzameld aan de Noordzee. Ze tonen hoe de persoonlijke visuele stijl van de artiesten evolueert van abstracte naar figuratieve inhouden, van zwart naar kleurrijk, steeds in een dialoog tussen beeld en poëzie.

“Tinylittlelost”, Sara Maino 2021

De twee kunstenaars gebruiken verschillende media om te verkennen hoe ze elkaar inspireren, en om de oorprong van hun wederzijdse beïnvloeding te onderzoeken. Sara gebruikt natuurlijke materialen zoals houtskool die werd verzameld tijdens lange zwerftochten tussen de olijfbomen van haar thuisland, Arco, nabij het Gardameer in Trentino. Het landschap, en de aanwezigheid van de Elementen, heeft een diepgaande invloed op haar perceptie: “Ik werk met de emoties, herinneringen en sensaties die ik ervaar vanuit een sterke verbondenheid met de natuur, in het bijzonder bomen, kruiden, en de geluiden van de landschappen waarin ik leef. Zij zijn mijn motor, ze smelten samen met mijn intenties, en ik voel een drang om ze uit te drukken doorheen een persoonlijke muziek, bestaande uit gebaren op doek, lakens en hout, door te experimenteren met verschillende materialen.”

Poeder gemaakt van de takken van lariks- en kastanjebomen, gemalen kristallen van kalksteen, azuleen olie, plantgrond, pigmenten, bladeren, bloemen en zand: slechts een greep uit de grondstoffen die de artieste gebruikt om landschapsspecifieke schilderwerken te maken die een relatie uitdrukken tussen de materialen en hun omgeving. Tijdens de pandemie oefende Sara zichzelf in de kunst van het luisteren naar de inspiratie van de natuur, door te experimenteren met verschillende types olieverf, acrylverf, pastelkleuren, penselen en aquarellen.

“Voortdurend creëren en leren van elkaars werk is voor ons een belangrijke  inspiratiebron. Veel kunst komt voort uit de kunst zelf”, aldus Marina, die sinds 12 jaar in België woont en in Sint-Idesbald sinds 2020. “Koksijde staat synoniem voor kunst – want deze stad heeft steeds buitengewone artiesten gehuisvest. Vanaf het begin van de 20ste eeuw voelden schilders, schrijvers en beeldhouwers zich aangetrokken tot deze stad, inspiratie zoekend in haar stugge, romantische landschap en haar unieke natuurlijke licht. Ik leef in Sint-Idesbald tussen het ‘Paul Delvaux Museum’ en ‘Villa Kerkepanne’, het huis van de grote Vlaamse schrijver Willem Elsschot. Je wordt letterlijk omgeven door geschiedenis, je hebt de symfonie van de zee, je ligt in de schoot van de zandduinen, en al je poetische ideeën draaien in het rond.”

Marina Kazakova & Sara MainoDe conversatie tussen de kunstwerken van beide artiesten suggereert een visueel-verbale, spontane affiniteit, eerder dan een doelgerichte reconstructie van de invloed van het ene kunstwerk op het andere. De expositie werkt inderdaad niet met directe vergelijkingen, maar creëert verwijzingen via intuitieve interventies in elkaars creativiteit.

Soms vloeien beider werelden teder samen, op andere momenten staan ze in scherp contrast tegenover elkaar. Ze verspreiden draden van tinten en lijnen, die woorden en zinnen vertalen, die de gelaagdheid van potentiële connecties ontvouwen, en die objecten tonen als sporen van een gezamenlijke inspiratie.

“Ik ondervind een diepgaande inspiratie in Koksijde, van de horizontale lijn van de zee, garnaalvissers op paarden tot aan de romp ondergedompeld in het water, de buren die zich nog kunnen herinneren hoe prinses Marie-José van België danste op ‘La Guinguette’, de kwaliteit van kleuren die zo’n sterk gevoel van vorm oproept”, zegt Sara.

Hoewel hun kunst zich toespitst op vorm en abstractie, gaat het in essentie over relaties: tussen de mens en het landschap, tussen het innerlijke en uiterlijke zelf, en, uiteraard, tussen mensen op een individueel en sociaal niveau.

Graag uw aanwezigheid bevestigen tegen ten laatste woensdag 27 juli aan de dienst Cultuur & Erfgoed.
T. 058 53 34 40 of www.koksijde.be/kazakova-maino

_______

Sara Maino is een Italiaanse audio-visuele kunstenaar, auteur, poëet, performer en regisseur van film and theater. Ze voerde verscheidene internationale poëzie-performances en theaterwerken op in Europa, Zuid-Korea en Brazilië. Ze creëerde geluidsinstallaties op nationale en internationale kunstbeurzen en museums: Rome, Firenze, Trani, Arco, Trento, Bolzano – Italië, Oberhausen – Duitsland.

Als filmmaker creëert ze kortfilms en documentaires. Ze won de ‘Lucca Video’ prijs in 2011 met de artistieke kortfilm “cuoredilago”. Haar documentaire “Generazione di sogni” werd vertoond op het Nothing To Sell 2019 festival in het Macro museum in Rome. “Elegia marina” is een kortfilm die ze opnam in Koksijde in 2021. Ze won de ‘best photography’ prijs in de categorie ‘kortfilm en trailer’ op het RNAB festival in Brazilië, stond op de shortlist van het Nartugan festival in Turkijë, en kreeg een eervolle vermelding op het ‘Festival del cinema di Cefalù’ in Sicilië in 2022.

Samen met Marina vormt ze een poëzie-performance duo, met opvoeringen in Groningen, Sofia, Mani Lit Fest 2021 in Griekenland, Litouwen, Ierland (op het 34ste Gerard Manley Hopkins International Literary Festival 2022) en Italië (op het Poetry On the Lake 2022 festival). Als autodidact in de schilderkunst staat de visuele stijl van Sara Maino in contrast met de orthodoxe benadering van Moderne Kunst in Europa – en in het specifiek van de traditionele kunstschool. Ze is momenteel verbonden aan de Faculteit Filosofie van de Universiteit van Trento.

http://www.saramaino.it/

Marina Kazakova is een Belgische poëet en doctoraatsonderzoeker. Haar literaire werken presenteren een confrontatie met het verleden en verkennen de uitdagingen die ons worden gesteld door het geheugen en de rouw. Marina publiceerde in verscheidene internationale magazines en tijdschriften, en ze is zeer actief als performer. Ze haalde de shortlist van verscheidene internationale poëzie festivals en kunst happenings: Brussels Poetry Festival 2017-2018, Maintenant’s Dada London Invasion 2018, Nothing To Sell 2019 in Rome, European Poetry Festival 2020, het 3rde International Literary Festival Words of Fire 2020 in Portugal, Stanza Scotland’s Poetry Festival 2021, Mani Lit Fest 2021 in Griekenland, het 34ste Gerard Manley Hopkins International Literary Festival 2022 in Ierland, Poetry On the Lake 2022 in Italië.

Marina heeft een master diploma in Public Relations en in Transmedia. Momenteel werkt ze als communicatie verantwoordelijke bij Victim Support Europe (Brussel) en werkt ze aan een doctoraat in de kunsten over symfonisme aan LUCA School of Arts (KU Leuven).
https://marinakazakova.eu